Terug naar onze website Beschikbaarheid en direct boeken
Historie La Cerisaie

Historie La Cerisaie

La Cerisaie, (De kersenboomgaard) is gebouwd in 1869 op de restanten van een voormalige zeepfabriek. De opdrachtgever, Casimir Mouret, betrok het huis aan het einde van dat jaar samen met zijn vrouw. Zijn initialen (CM) zijn in een ijzeren smeedwerk boven de voordeur aangebracht en zijn nog steeds te zien. Hun zoon Jules heeft geneeskunde gestudeerd in Montpellier en werd een aantal jaren daarna de eerste KNO-specialist in Frankrijk. Het anatomisch museum in Montpellier beschikt nog over een kast met medische voorwerpen. Daarnaast was Jules ook schilder.

Jules erfde het huis van zijn ouders en na verloop van tijd kreeg het de functie van zomerresidentie. De meeste tijd woonde Jules met zijn vrouw en hun twee dochters in Montpellier, waar hij als arts werkte. In 1924 overleed Jules. Zijn vrouw Honnerien kwam toen met hun kinderen permanent in Riols wonen. Het huis had toen geen centrale verwarming en ook de watervoorziening was in die tijd nog zeer provisorisch. De zeven open haarden met marmeren schouwen in de verschillende kamers hielden het huis in de winter warm en comfortabel.

In 1974 is het huis verkocht. De nieuwe Franse eigenaar (familie Langois) heeft in de jaren '70 en '80 een aantal noodzakelijke verbeteringen laten uitvoeren, waaronder het vernieuwen van het elektriciteitsnet en de waterafvoer. In 1987 werd het zwembad aangelegd. Een deel van de kersenboomgaard (toen ruim 400 meter lang) werd verkocht. Maar al met al meet La Cerisaie momenteel nog steeds ongeveer 3.500 vierkante meter, en  staan er nu nog steeds 13 kersenbomen. 

In 1994 is La Cerisaie in handen gekomen van de eerste Nederlandse eigenaren die het huis hebben getransformeerd tot een Bed & Breakfast, waarbij zorgvuldig is omgegaan met de authenticiteit van het huis. In 2004 kwam het kort in handen van andere landgenoten en sinds  2005 zijn Luc en Marja Simkens de eigenaar geweest. In 2023 namen Leon Verest en Stefan Wigger het als vierde generatie Nederlanders over. Sindsdien woont er weer een arts in dit prachtige Maison de Maître.

Het Huis
De muren van La Cerisaie zijn opgebouwd uit grote stukken marmer, toen één van de meest voor de hand liggende grondstoffen in de regio. Rond 1850 was de marmerindustrie, samen met het textielindustrie de belangrijkste tak van industrie en daarmee de bron van inkomsten voor deze regio.

Door de dikke marmeren muren (op de benedenverdieping één meter dik), blijft het huis en daarmee de kamers, ook tijdens de warme zomermaanden lang koel.


Veel van de originele elementen in het huis zijn bewaard gebleven: de marmeren haarden, de plavuizen in de hal en keukens, de houten vloeren, de hoge paneeldeuren en de hardstenen trap. Zelfs de spiegels in de bibliotheek en de eetkamer hangen er al sinds 1869! Op de benedenverdieping zijn de originele ramen met twee millimeter dun 'getrokken' glas nog bewaard gebleven. Op de eerste en tweede verdieping zijn alle kozijnen vervangen door goed afsluitbare ramen met dubbel glas, zonder afbreuk te doen aan de uitstraling en de sfeer van het huis. Alle luiken voor de ramen zijn daarentegen nog origineel.

Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag.

Gepubliceerd 02-12-2022 / Copyright © La Cerisaie